top of page
  • Фото автораadmin

До відома парафіян і прихожан Катедрального собору Пресвятої Трійці м. Дрогобича


Дорогі у Христі брати і сестри!

Найперше хочемо привітати вас усіх і побажати для кожного Божої опіки. Радує нас, що ви всі живі і здорові та молитеся разом із парафією хто у храмі, а хто - користаючи з онлайн-трансляції богослужінь. Вкотре наголошуємо, що богослужіння у Катедральному соборі відбуваються щоденно згідно встановленого розпорядку.

Оскільки ми наближаємося до свята Пасхи, то щораз більше звучить запитань: а як все відбуватиметься? Ствердно можемо відповісти, що Великдень відбудеться у встановлений час і за будь-яких умов. Щодо способу його святкування під час карантину, повідомляємо наступне:

1. Звертаємо вашу ласкаву увагу на Святе Таїнство Покаяння. У зв’язку із відомими для всіх причинами, ієрархія Церкви продовжила до свята Апостолів Петра і Павла (12 липня) час для великодньої сповіді. Однак священники готові вам послужити і тепер. Щоденно з понеділка, 6 квітня, і по четвер, 16 квітня, впродовж дня можна скористатися послугами священнослужителів щодо сповіді. При тому зазначаємо, що у храм заходити виключно у медичних масках, зберігати відстань один від одного не менше 1,5 – 2 метри. У храмі може бути лише визначена кількість людей. Інші чекатимуть своєї черги на вулиці, дотримуючись дистанції. Застерігаємо і просимо осіб, які повернулися з-за кордону і не пройшли 14-денної ізоляції, а також хворих на респіраторні захворювання до повного видужання у храм не приходити.

2. В акафістову суботу, 4 квітня, на завершення Літургії о 10.00 год. у храмі буде винесено і встановлено для почитання копію Зарваницької чудотворної ікони Божої Матері, перед якою впродовж тижня будемо молитися за припинення пошесті коронавірусу.

3. У вівторок, 7 квітня, на свято Благовіщення Пресвятої Богородиці, на завершення Літургії о 9.30 год. буде опущено копію-зірку Почаївського образу Божої Матері, перед яким архиєрей здійснить молебний чин за припинення пошесті та здоров’я лікарів і хворих.

4. Із 8 по 10 квітня підчас вечірнього богослужіння ієр. Ігор Цмоканич голоситиме реколекційні науки.

5. Вербна неділя, 12 квітня. За умови сприятливої погоди Божественні Літургії о 8.30; 10.30; 12.00 год. будуть відслужені на подіумі, що на церковному подвір’ї. Лише Літургії о 7.00 та 17.00 год. звершать у храмі. Це дасть змогу всім бажаючим взяти участь у молитві та освяченні галузок. Під час богослужіння і окроплювання віток необхідно зберігати встановлену дистанцію та задля безпеки інших осіб бути в масці. При тому наголошуємо, що особам у зоні ризику краще залишатися вдома.

6. Страсна п’ятниця, 17 квітня. У викладенні плащаниці братиме участь лише визначена кількість осіб. Відтак доступ до плащаниці відбуватиметься звично, лише за умови дотримання дистанції. Перед плащаницею робимо доземний чи великий поклін і відходимо, щоб поставити свічку та помолитися.

7. Субота, 18 квітня. Посвячення пасок відбуватиметься на вулиці з 12.00 год. Задля уникнення великого скупчення людей просимо, щоб лише одна особа принесла приготований родиною кошик для освячення. Формуємо коло від центрального входу в храм та розтягуємося, дотримуючись 2-метрової дистанції на центральну площу міста, якщо потрібно, то навколо міської ратуші. Збір свяченого для воїнів, в’язнів і потребуючих відбуватиметься звично (нагадуємо, що яйця краще приносити у сирому вигляді).

8. ПАСХА. Нічне богослужіння, а також Літургії о 7.00 та 16.00 год. звершать у храмі. Літургії о 9.00 та 11.00 год., за умови сприятливої погоди, будуть відслужені на подіумі, що на церковному подвір’ї. Ще раз нагадуємо про маски та дотримання дистанції.

Про можливі зміни будемо додатково інформувати.

Бажаємо всім «добрим подвигом подвизатися, час посту завершити, віру неподільну зберегти, голови невидимих зміїв сокрушити, і переможцями гріха явитися, і неосудно достигнути поклонитися святому воскресінню» (Літургія Напередосвячених Дарів).

01.04.20.

митр. прот. Тарас Гарасимчук,

парох парафії

bottom of page